Saturday, August 29, 2009

Retro: pulut panggang, air asam boi



Gambar gua pakai kostum kermit berposing stylo sambil memandang jauh
kearah Statue Of Liberty
masa berpose di New York tahun lepas.

........................................................

teringat pulak kata-kata seorang member yang menyarankan aku untuk update blog tentang kehidupan aku di Universiti Ladang ini. bukan aku tak nak, tapi itulah, pada aku bukan senang untuk mengekspresikan apa yang kita rasa, apa yang kita alami melalui penulisan.... tapi sekadar untuk bercerita dan berkongsi pengalaman mungkin boleh... mungkin..

kalo bercakap soal pengalaman berpuasa disini, amat berlainan sekali, walaupun rutinnya tetap sama, berpuasa dan berterawikh... tapi apa yang dirasa, amat berbeza sekali. teringat pula ketika berpuasa di UDM. ketika itu aku sedang berpraktikal si sebuah sekolah rendah di terengganu. Dulu, balik je berpraktikal, dah sibuk-sibuk pergi ambik kuih dari tokey MLM. Tapak niaga aku sewa dengan pihak pengurusan universiti, kire berniaga dalam U jela. nak untung banyak punya pasal, macm-mcm kueh aku jual, nasib baik tak jual dadah je. tapi dalam banyak-banyak produk, killer produk kami tak lain tak bukan.. pulut panggang dan air asam boi. produk dah ade, tempat dah cantik, harga berpatutan, penjual pun peramah lagi baik hati.

tapi itulah, mungkin kerana terlampau baik dan terlampau mesra alam.. mane2 member yang datang beli gerenti dapat lebih, kalo beli seringgit, sepatutnya dapat 3, member punya pasal dapatlah lebih sebatang. itu belum masuk bab awek lagi, kalo datang yang cantik-cantik, ringan je tangan ni menghulurkan sedekah, kadang2 selamba ayam je aku bagi free 2 batang. member sebelah, a.k.a partner aku start dari 1st day berniaga sampai hari last tak abis2 menjeling. tapi mujurlah, member aku seorang yang baik hati paham jiwa, dia pun tak kisah sebab die pun turut sama tumpang glemer.

kisah dulu, letih mcmmane pun tak terasa. kadang-kadang awek gua datang tolong, kalo die ada gerenti gua jadi profesional, sorry r member, sorry r awek2, nak lebih tanye awek gua..hahaha.

tapi itulah, kisah dulu... kenangan lama yang masih lagi segar dalam ingatan. oleh kerana terlampau baik, terlampau mesra alam, akibatnya modal tah kemana, untung tak dapat, siap berhutang lagi dengan tokey MLM yang supply kueh kat kitorang. tapi macam biasalah, sampai sekarang aku tak bayar2, bukan tak nak bayar, tapi duit hasil perolehan aku dah renbat buat beli baju raya... tak pela, nanti bile aku dah bekerja, aku cari balik tokey 2, bayar hutang... moga-moga tokey tu panjng umo, kalo x, susah aku........








8 comments:

dnieAlias said...

part awek datang tolong tu memang sedap didengar.tapi kalo awek datang renbat pulut panggang...haru.
heeheee..

~piNkylixiOuz~ said...

pulut panggang h0k mu jual mmg sedap pung.

+_-

Hampasnyior said...

dnie: kalo renbat pun xpe, 2 r kasih sayang...kahkah...

jaa: amboi... kuat teh main angin..

chah~ said...

haha.. kostum ijau mg pkai tu lawa.. npok hensem dri blakang.. posing pn stylo abes.. hahahaha.. slmt bpose.. nati gi raya umah aku..

46ers said...

Owh pulut panggang....mmg rmai yg mengidam pulut 2,tp aku tak...baek bantai afira..ke guane?hahaha...(Devilish laugh)

[ Have you met zuLL? ] said...

cibai. apsal watak gua xde dalam cite ni?

zanetti_be said...

hahaha.aku tok leh ingat mu jual pulut.takpo last sekali aku amek free jugok.sombong mu, aku ajok berbukak pose ade keje pulok.mari gi bazaar ramadhan presint 2

raihan said...

aku bli mu xnah bg pun pulut pggng lbh cek yeng...
hampeh tol