Wednesday, February 24, 2010

Chik Bulu.

yang pasti ini bukan chik.

Tea `o` ais limau dah 2 gelas aku minum, Chik (disebut Chic), baru separuh meneguk kopi goji… Chik mcm gampang, minum kopi goji, x sylo lnsng… Chik, seorang mmbr yg dah 4 tahun aku x jumpa… fizikalnya yang penuh bulu x pnh berubah, isi percakapan Chik dah lain, tidak lagi bercakap bodoh mcm awal2 remaja dulu… sekarang yg keluar dari mulut Chik secara ringkasnya aku simpulkan berkisar kepada peluang, duit dan duit… 4 tahun bagi aku adalah lama, sgt lama… tapi bagi Chik tidak.. katanya selepas berpisah yakni selepas SPM byk kerja yang die buat.. aku hnya mendengar sambil gentel2 tisu…

Lepas spm Chik bekerja sebagai penarik kereta, aku x percaya, tapi bersungguh chik cerita sambil menepuk2 meja sampai tuan kedai pandang serong, nk x nk aku trus percaya, ya aku percaya kerana parut kat pipi Chik jelas kelihatan… parut akibat bergomol.. dulu Chik cute, skrang muka dh ganas.. tapi cute ke x, Chik mmg ganas.. aku respek…

Chik bukan bdk x tentu hala, lepas bergelumang dalam dunia tarik kereta beliau pulang ke kg untuk smbng belajar, Chik dapat tawaran masuk politeknik, tapi masa final year Chik buat hal… ditibainya lecturer kat sana atas alasan x puas ati… result Chik digantung, Chik rilek… katanya bukan rezeki nk buat mcmmane… aku masih lagi setia mndgr, Cuma tergnggu dgn beberapa ulas nyamk yg x reti bahasa menggeletek kaki, aku mintak ubat nyamk ngan tuan kedai, tapi tuan kedai bangang macm kelapa laut, di baginya ridsect.. kalo termasuk dalam kopi goji Chik, maunya terbunuh Chik malam 2… last2 aku gental tisu, bakar, letak bawah meja..

Chik trus menyambung kisah perjalanan hidupnya, aku sedikit terguris dgn Chik… selama berbual tidak sedikit pun ditanya apa yg aku buat sekarang, ikut hati mau saja aku selingkup meja dan hempuk kepala Chik dgn kerusi plastic.. namun aku sabar, kerana dah mmg sifat semula jadi aku yg penyabar..

Dipendekkan cerita… katanya Chik, sekarang ni dia kerja ngn anak syarikat Petronas, kerja kontrak untuk safety, aku x phm sgt, tapi malas nk tanya mgkin sebab iri hati dgn pendapatan yg Chik dapat sekarang, tolak sana tolak sini chik dapat 5 6 ribu sebulan…kata Chik, die ambik kursus safety… mmg bangsat. Tapi nk buat cmner dh rezeki die.. sekarang ni Chik planning nk smbng blajar balik sebab sekarang die kontrak, untuk jdi staff at least kene ada diploma… jadi Chik nk smbng balik blajar.. aku ye kan saja..

Balik rumah aku termenung sambil tgk siaran tamat.. aku termenung memikirkan pertemuan dengan Chik… Chik beruntung, jalan yg dipilihnya betul, duit padanya bukan lagi masalah… sedangkan aku terpaksa berhempas pulas 7 tahun di university, ya mmg, kerja terjamin (insyaallah)… sebagai cikgu, tapi poket? Huh! Kena cari side income… konpem!

3 comments:

izzah aziz said...

ish, tajuk ngn petikan mmg xde sangkut paut..
budak2 laki ni IQ nye mmg tggi =0
ade isi yg bgus klau betul2 difahami..

mmgla yeng...keje cekgu pn blom tentu hutang xde...bt bisnes jual rokok la yeng oi..laku jgk mahal camane skalipun
=)

A d'Z said...

bai, jgn shopping mcm dlu lg r... mngerikn kot...

~piNkylixiOuz~ said...

Yend kaki sh0pping?