Monday, October 25, 2010

Suatu kisah di hujung Sem.

“minum bos??”

Belum sempat punggung gua bercumbu dgn kerusi kedai, mamak dh datang nk amik order, bnda-benda macamnila yang gua respek ngan mamak, layanan konsisten, kadang-kadang je macam celaka, x mcm `orang kita`.. banner kedai bergegar-gegar, tapi service macam belakang parang, lembab dan bodoh. Celaka sepanjang masa, kadang-kadang je berhemah.

“Te o ais limau Satu”

“Fresh orange ye.”

“Ouhh!, fresh orange, lu mmg stylo bro…”

Kata member gua sambil membelek2 kotak nusantaranya yang kosong, muka dh mcm kancip rokok

“Biasalah..”

Jawab gua ringkas..

“Apasal lu ni bro.. muka mcm ade problem je, cuba story skit.. mane tau bleh bantu, kita kawan-kawan ni dah mcm adik beradik.. pagi sampai malam, gua tgk lu, lu tgk gua… gua rasa muka lu lagi familiar dalam jiwa gua berbanding awek gua”.

“Xde apa la….”

Jawab gua berkias, cuba untuk menyembunyikan rasa gundah dan gelora dijiwa, gua kuis2 tisu atas meja sambil mata terkebil-kebil memandang kedai sate kat sebelah.. perut dari tengahari tadi lagi duk merayu-rayu mintak diisi….

“Masalah pe ni bro, gua dh kenalla lu sape, ade problem cakap la.. masalah cinta?? X mungkin, gua tgk lu da bhagia skarang. Masalah x dapat balik kg cuti sem.. lu bkn x biasa x balik. Lu gua tgk da mcm xde kg.. nyaris2 nk jadi anak durhaka pun ade..kehkeh… masalah program yg tertunda-tunda??, ala… 2 biasala…”

Agak keras statement yang dilontarkan, gua malas nk respon.. nnti x pasal2 gua emo.

“Weh…. Gua tnye lu ni, criter la…!”

Gua sedut dlm2 fresh orange… habis separuh gua sedut.. gua raba-raba poket, manala tau ade lagi rokok yg tersisa.. tapi ciss!, habuk pn xde…

"Sebenarnya…."

Gua memulakan bicara..

“Apa!”..

balas membr gua sambil membetulkan posisi duduk, dada dan bahunya dihadapkan ke arah gua, tanda posisi tubuh memberi perhatian…

“…Gua cek poket gua tadi.. ade 20sen je.. gua tngh berkira2 mcmmane nak bayar fresh orange ni…”

(gua senyum, sambil minta belas ehsan)

Macam cis!..”

………………………………………………………………………………………

Semenjak aritu dalam 2 hari jugak gua x bertegur sapa ngn member gua ni.. bkn salah gua, dh lumrah hujung sem..

5 comments:

DAS owner said...

Macam cis citer.hahaha.takpo aku kenal dop mu yeng.sero nok make nasi free mari cafe aku

Enol said...

haha...yolo doh li...cafe serumpun mmg pemurah..sokmo wat amal jariah..bg bdk2 mkn free..kah3..

I*K*T*I*R*A*F said...

cisssssssss! :P

Viva La zuLL said...

bila nk belanaja pulok??? mkn free pah ceroh ( ayat ni serampang mata tiga, kena blaka )

intaq said...

hhahahahaa..jadi2