Monday, May 23, 2011

hijau

Gua sebenarnya baru balik dari hutan lipur jerangkang Pahang, selama 2 minggu gua berkampung kat sana untuk satu program kolej, gua kat sana dari 8hb-22hb. Selama dua minggu gua duk telan air sungai dan makan makanan dalam tin. 2 minggu bersama alam rimba membuatkan gua rasa tenang dan bahagia. Selama 2 minggu juga gua terputus hubungan dengan dunia luar, sumpah gua x tau apa yang sedang berlaku sekarang, begitu juga selama 2 minggu gua terpaksa menanggung rindu terpaksa berpisah dengan si dia

Gua rasa puas sebab dapat celup kaki merasa kesejukan sungai yang mencengkam di pagi hari. Gua rasa tenang, gua rasa lapang. Sudah lama x tido beralaskan tanah berbumbungkan langit dan merasakan kehangatan unggun api.

Tapi sebenarnya ade benda yang buat gua rasa x kena, Rasa x kena yang sukar nak explain. rasa x kena yang seperti makan tembikai cicah cili sos, makan lemang dengan sirap panas, makan nasik panas dengan biskut meri. Gua tengok banyak bukit sudah gondol, banyak benda sudah tiada, semuanya kerana pembalakan. Nasib baik gua tengok sungai belum lagi tercemar. Mana pergi nilai kemanusiaan?, sebegitu mudah dan rakus manusia-manusia ini menelan hutan. Gua bukan aktivis pencinta alam sekitar, jauh sekali ahli mahupun AJK green peace, gua hanya insan biasa yang suka kepada alam semulajadi dan bencikan kerakusan

kalo boleh gua nak ajak tokey2 balak dan pelulus tender pembalakan ni rasa kesejukan air sungai yang sejuk sambil layan suria. Rasa bagaimana kesejukan itu mencengkam tulang dan urat saraf. Rasa sejuk yang bukan sejuk semacam sejuk aircond, kipas mahupun peti sejuk, sejuk semula jadi. Sejuk yang menyegarkan.

Juga gua nak mereka-mereka yang makan duit hasil hutan ni dengar betapa indahnya bunyi deruan sungai sungai yang mengalir. Gua nak mereka teguk air sungai yang bersih, gua nak mereka rasa, rasa dengan hati. Rasa bahawasanya nikmat sebegini tidak akan dapat dikecapi jika asyik sibuk bertuhankan wang ringgit.

Gua nak ajak mereka rasa bagaimana rasa berhujan dalam hutan, biarkan saja baju itu basah, biarkan saja titisan-titisan hujan jatuh mengalir ke muka. Rasa bagaimana air hujan itu menyentuh kulit.

Gua nak mereka rasa malam yang sunyi di dalam hutan bertemankan bulan yang terang, terang sehingga menampakkan bayang2 sendiri.

gua kalo boleh nak ajak pemakan hasil hutan yang rakus ni, dari yang tertinggi sampaila ke bahagian kuli2 dan pencacai untuk melihat kunang-kunang, untuk dengar suara unggas hutan, dengarla, ketepikanla seketika wang ringgit hasil daripada kerakusan membaham hutan, dengar la mereka berbicara. Biler hutan dah tiada nanti, biler semua dan terlambat, taburlan wang berapa juta pun, mereka x kan kembali.

Kalo keadaan berterusan macamni, gua yakin, suatu hari tiada lagi yang tingal untuk kita, pasni anak-anak cucu kita mungkin x tahu apa itu tenuk, apa itu gajah, apa itu kunang2, apa itu unggas, yang tinggal untuk mereka cume rujukan dari buku-buku dan juga himpunan cerita-cerita yang sememangnya xkan sama dengan pengalaman sendiri

Gua tinggalkan jerangkang dengan perasaan bercampur baur, gua berdoa semoga segala haiwan dapat terus survive.Ada jodoh, ade rezeki gua akan datang balik ke jerangkang, dan gua harap sense of tranquillity jerangkang masih lagi ade.

1 comment:

Izzah Muhaimy said...

aku juga harap dapat balik jerangkang sekali lagi