Monday, May 24, 2010

serius.

(Sheikh Muszaphar dah 2 3 kali miscoll gua nk ajak naik ke bulan, isshh!)


Lelaki berkemeja kemas, bertali leher dan berseluar slack itu duduk di suatu sudut di penjuru sebuah bilik. sebuah bilik yang hanya mempunyai sebuah meja dan sebuah kerusi, diatas meja berkenaan ada sebatang pen dakwat hitam, dan sekeping kertas A4, tugas lelaki itu cukup mudah cukup senang, coretkan apa saja yang difahami lelaki oleh lelaki itu tentang persoalan harapan dan impian. tiada had masa yang diberikan. sesungguhnya lelaki itu kebingungan, terpinga-pinga mencari idea tentang impian. sesungguhnya lelaki itu sentiasa gementar dan takut untuk memasang impian yang melangit, takut x tercapai, takut kepada kegagalan, sedangkan langkah pertama menuju impian belum pun lagi dicubanya.

Yang ditulis dalam kertas itu berkenaan impian hanyalah coretan tentang impian yang biasa-biasa orang kebanyakkan coretkan. langsung tidak berani untuk mengimpikan sesuatu yang hebat, takut dikatakan bermimpi disiang hari atau sekadar angan-angan. Sebaliknya, harapan diletakkan setinggi-tinggi gunung, melepasi tahap kemunasabahan. tersenyum nipis lelaki berkenaan, bangga, berasa puas dengan apa yang diharapkan, tanpa menyedari bahawasanya harapan itulah yang sebenarnya membunuh jiwa-jiwa yang malas untuk berjuang dan berusaha. Impian padanya hanya sekadar pengulit tidur di waktu malam.

setelah selesai lelaki itu keluar dari bilik berkenaan dan menjalani hidup seperti biasa... namun, meja,kerusi, kertas dan pen dalam bilik itu masih berharap, berharap agar lelaki itu kembali lagi suatu hari nanti... kembali dengan keberanian dan kematangan untuk mencoretkan impian yang lebih besar, dan tidak hanya sekadar berharap dan terus berharap..

5 comments:

wdj owner said...

demo mari kb tok oyat doh kawe.ingat tok balik kel lagi

Viva La zuLL said...

dduk trganu skrg ni

http://ohserius.blogspot.com/

chah~ said...

meme serius nih.. hehe..

p/s:lamo x mari sini

encikzamru said...

itu impian kau ke?

yang serius said...

palie: kawe ado mslh lie, x dan nk roger demo.

roy: roy sombng.

chah: serius, memng serius

zam: gua xdok impian.