Wednesday, May 13, 2009

Sapa Kardiji????

Wajah Pok Jo ketika melayan kerenah pelanggan yang bangang tahap lipas madasgascar.

Kepala aku dh biol.. stok rokok dh habis... tanpa byk kerenah dan sandiwara aku trus stat moto menuju ke kedai pok jo.. sebuah kedai runcit yng dh mcm gudang haram... menjual pelbagai jenis rokok seludup.. pok jo memang hebat, kedai kecik je, tp income besar, bukan kerana pok jo jual kuda maupn buat bnda2 haram.. tp dh memang otak die otak business, ditambah plak ngn otak pembelit.. mane x kaya.. dulu pok jo buat business kereta sewa, tapi langit x selalu cerah buat pok jo... kedai beliau disita lembaga perlesenan sebab buat business kereta sewa tanpa lesen... tp 2 dulu....

Kedai pok jo x jauh pn... 5 minit dh sampai... mcm bese, aku kalo bli rokok kene bli air isotonic.... sedang aku asyik2 depan peti sejuk pok jo, datang sorng brader... nmpak lagak gaya mcm mat indon.. sah memang mat indon sebab pakai t-shirt radja, pastu kat bibir tersemat kemas rokok gudang garam.. tambah plak bau mcm gampang...mngkin mat indon dari tpak projek berdekatan ....

Baru je aku nk byr mat indon 2 dh ade dpn aku... ditanyanye pok jo... Kardiji ada?.. aku pening.. pok jo lagila x phm.. pok jo ni boleh dikatakan cerdik skit kalo nk dibandingkan dengan stick hoki, lembap.. susah nk paham.. arini buat lawak... esok atau lusa baru die gelak...pok jo jawab xde, memang btulla jawapan yg diberikan pok jo.. aku setuju... sni kdai runcit.. bukn tmpat cari orang hilang... tp mat indon ni x putus asa.. siap nk describe lg kardiji ni macmmane... aku kat blakang buat rilek2 platypus je...menunggu giliran.

Eh mat indon ni... dari td lagi asyik tanye kardiji... rasa nk hempuk je telinga beliau ngan tin sardine depan aku... naseb baik aku ni mempunyai thap kesabaran yg agak tinggi.... aku dh hangin, pok jo lg la... aku bmbng kalo2 pok jo 2 mengmk.. bkn stakat mat indon, kemungkinan ngan aku2 skali di jet kun do kan pok jo.... mat indon ni pn satu, pe kejadah haram cari kardiji kat kdai runcit? Ingt ni jbtan kebajikan warga indon ke ape....rasa kaki ni ringan2 je nk bagi penendang, kepala hotak aku dh terbayang2 abdomen mat indon ni ditendang2 oleh aku dan pok jo....pok jo dh 18 kali mengelengkan kepala... tanda kardiji yang dicari yg mat indon tersebut memang xde kat sini... pok jo dh letih explain yg die x knl pn kardiji dan x pnh bertemu ngan sape2 yg bernama kardiji.. aku percya ngn pok jo, sebab pok jo muke skema-skema ayam, muka innocent...aku kat belakang mat indon ni dh letih menunggu... air isotonic yg belum berbyr dh separuh aku minum.... lagi seminit mat indon ni x blah.. aku nekad... aku bli je petrol, simbah blakng mat indon.. kasi bakar sama dia....

Entah mcmmne.. bru je aku nk tnjuk tnda protes... pok jo tersengih2... mat indon 2 tersenyum siput.. pehal ngan diorang ni? Gila ke ape.. rupa-rupanya baru aku paham... mat indon 2 bukan cari orng name kardiji... tapi nk cari topup digi.... disebutnya kardiji ada... maknanye... Kad Digi Ada?... mangkuk betul, tanpa byk soal aku byr air isotonic td, bli dunhill 14gmbr kaki, trus blah.... mcm gampang!!!

5 comments:

Roy said...

karcelkom ada?

zanetti_be said...

aku jupo mat indon maso nak balik naik bas semalam.bang, kacang bang?
sek dio tawar kacang ko aku.aku tolak dengan baik walaupun terliur gok.hahahah.

dnieAlias said...

haha..kar tu pendekan dari kartu..diji=digi.lalala..xsia sia aku tgk cite indon bnyak ngat..

raihan said...

Haha, cya la cik yeng. Cter mu memg thp gampang ar (gampang 2 pe ek, men redah je ckp haha) truskn cter2 ko yg memg gler lg menggilakan.

Hampasnyior said...

roy.. karcelcom.. tnya datok ko...

palie: molek lie... kacang mat indon bahaya... saing aku make dh.. jd kenyang..hahaha

dnie: wa x layan cter indon...

raihan: aku x gila!!!!