Monday, April 20, 2009

Alkisah seorang sahabat lama...

2 3 hari lepas aku dapat message drp seorang kawan lame...
seorang kawan yg sama2 jatuh dan bgn di sekolah teknik dulu..
namenye Bidin... orangnye kurus... x hensem mane pn...
lma x dengar khabar Bidin. aku ingt die dh mati. tp alhamdulillah, sihat sejahtera.

x ada apa yg menarik pn psl bidin. die hnya insan biasa..
pandai pn tidak, kaya pn tidak, pendek kate bidin habuk pn xde..
tp bidin byk crite. hampir stiap mlm sblum tido bidin akn bercerita..
kdng2 criter hantu.. kadng crite psl sank saudara.. dan kdng2 cerita2 erotis...
ntah betul ntah tidak... tiada siapa yg tau....

tp dlm byk2 crite bidin, cuma satu yg aku percaya dan ingt smpai arini..
kisah perihal dirinya...
menurut bidin... adik bradik die ramai.. die ank tgh.. ayah bidin bukan orang besar
maupun berbadan besar, ayah bidin hnya penjawat awam biase.. dgn gaji bulanan
cukup2 untk menampng keperluan harian mereka adik bradik.
bidin sedar, sebab 2 bidin kate nk bljr bersggh2 kat teknik.. nk cemerlang dlm SPM.

bidin sama mcm aku, x pnh masuk tadika.. aku x msk tadika sebab mak aku x hntar..
tp bidin lain, dr kecik bidin dh ada impian.. bidin nk msk tadika, tp mak die ckp x mmpu utk nk hntar.. tp bidin x ksah, die sedar keadaan diri dan kluarga.

menurut mulut bidin.. ms sekolah rendah, die antara terbaik dlm sekolah, buktinya..
die sentisa mendapt kalo x 100% pn, 90% keatas dlm subjek matematk dan BM ketika darjah satu dan dua. Alhamdullilah.. mmg betul, bidin berjya dlm UPSR.

msuk je sekolah menengah.... Bidin tanam impian, nk belajar bersungguh2 nk tlng keluarga..
walaupn x excellent, bidin x ksah.. pd bidin.. yg pnting usaha.. tp sayang, waktu berganti masa berjln.. bidin semakin jauh ketinggalan.. bidin terhumban ke klas belakang...
tp bidin x putus asa.. bidin ingt impian yg disemai.. bidin bukan pengalah..

semakin meningkat umur bidin, bidin semakin matang..bidin dh kenal dunia.. dunia pn dh kenal bidin.. tp dunia yg bidin kenal lain.. dunia permotoran.. abng bidin baik, sayang bidin.. abg bidin perturunkan moto kpd bidin.. bidin rs terharu,kata bidin die akan jdkan moto itu sebagai pembkr semgt utk trus belajar dan mengejar impian tp syang bidin trus hnyut. bidin akui, tp katanya hanyut bidin, hanyut dgn impian....

itulah kisah bidin, kisah yg diceritan semasa hari2 akhir di teknik sebelum menduduki SPM. bidin lingkup PMR,tp impian bidin x lingkup, dia nk cemerlang dlm SPM. Aku pecaya pd bidin, aku kagum dgn semangt yag ditunjukkan bidin. selepas beberapa bulan, SPM diumumkan, Bidin tersipu2, terpinga2... result yg terpapar pada slipnya ..... mcm gampang.. dengan urutan2 subjek yg x kredit, aku msih lg terbyang2 wjh bidin yg membiru mcm ank tenuk tertelan terung. semenjak hari 2, aku los cntact dgn bidin dan segala mcm impiannya... x pela aku x ksh.. aku phm..

menurut msg bidin 2 3 hari lepas... lpas SPM die dpt twaran sebuah university tempatn. Alhamdullilah.... aku rs bangga... impan bidin untk berjaya hampir2 tercapai, katanya die dpt kos perhutanan. x pela, jnji dpt segulung diploma. tp sayang... kata bidin, "aku dh berhenti, mls la plak nk blajr, aku nk kerja".. lantak ko la bidin.. kataku pd bidin.

Begitula kisah bidin.... seorang sahabat lama, sahabat sekolah menengah.. walaupn result spm aku x la excellent, allhamdullilah, aku dpt jgk msk UDM. sini aku ramai kawan, pelbagai ragam. setelah hampir 3 tahun berada disini, akhirnya sampai jgk ke penghujung.. masing2 dh ada haluan msing2, masing2 ada impian untuk dikejar.. crite aku pd masa lampau aku tuju dan kongsi dgn kawan2 disini, crite aku bersama2 kawan2 disini aku akn jaja ditmpt lain..

terima kasih......

11 comments:

♥♥cHeNta_tiEha♥♥ said...

wah...
oh..
bagus..
cm iklan astro..
pasal MEGA...

;D

dnieAlias said...

kenalkan bidin ngan teha..teha single.hehe..nak promote diri sendir xleh,promote kawan je laa...
*ehh..boleh ke*

zanetti_be said...

hahaha.bidin nie imaginary friends mu ke?ke betul nie?ishh.mcm penah dgr je citer nie

zuLL said...

aku rase bidin ni alias matyeng. hahahahaaaa

panggil aku shEh said...

bidin?
nme btol?
*ceh...macam tau!*

Anonymous said...

name pnuh bdak 2 bidin nazrin....hahahaha

miEmi zahari said...

uisy... btl ke yeng?? cian kt bidin...

Anonymous said...

bidin tu yeng. yeng ade dua karekteer

Hampasnyior said...

Tieha: ni bkn iklan, ni ksah benar.

Dnie: Bidin x leh kapel, tkut komitmen katanye.haha

Palie: cter aku ni lie, bkn copycat.

Roy: aku adalh aku, bidin jasad lain

Sheh: Bidin (bukan nama sebenar)

Anynomous 1: bidin bidin r, pe plak nazrin

miemi: btul mie, cyan bidin.

Anynomous 2: bkan aku!

~piNkylixiOuz~ said...

wah..
en nazrin..sungguh hebat pengolahan ayat kamoO..
cite yang sangat menarik sekali.
tahniah..!
kimsalam bidin..
kenalkan ngn tieha.
yes.saya setuju ngn dini.
yes.setuju!
huhu..

raihan said...

Bidin 2 kwn ak ms sek men kt kdah.
Bjak bdk 2, xmcm bdin ko yeng.
Skg dia amik mechanicl engnrng kt uitm dungun.

So ni bdin versi len n leh la nk bg kt teha pn kuikui