Sunday, April 5, 2009

Antara Mat indon, Jln Raja Bot dan Batu nisan.

Jangan diternak rasa malas,
Jangan dipelihara rasa dengki,
Jangan disemai benih2 benci,
Jangan suka maki-memaki,
Jangan Berlagak Bila diri disenangi,
Jangan sibuk memandai-mandai,
Jangan lupa kekerdilan diri,
kelak suatu masa, memakan diri,
mematikan hati...........
Antara Mat Indon, Jln Raja Bot Dan Batu Nisan...
Ada Aku...

kedai tempat aku makan tghari sepanjang bergelar penjual batu nisan. Tempat aku bekerja x jauh pn..sebelah kedai ni je...

Tahun 2005
2 minggu selepas Peperiksaan Sijil Persetan Malaya (SPM),
aku ke KL....
nk cr kerja konon, aku tmpang rumah abng aku di Keramat AU3,
dipendekkan cerita... aku dpt kerja..
sebagai..

Penjual Batu Nisan.....

lokasi tmpat aku bekerja,
Jln Raja Bot, Chow kit...
pejabat aku besar, sebesar pondok pak guard sekolah rendah,
tapi aku x ksah...
kerana aku tahu.... aku mencari rezeki yang halal...

aku bekerja stat kul 8pg menganjak ke 6ptng...
kerjanya sgt mudah... yg dtng nk tempah,
pilih jns batu dan design yg diingini,
tulis nama arwah, dan butiran kematian
(aku jual batu nisan orng islam.....)

memang byk jnis dan design utk sesuatu kubur ni,
kdng2 smpai mencecah ribuan ringgit...
marmar yng dipakai ade yg diimport dari zimbabwe (aku ckp btol ni)
banyak yg aku blajar kat tmpt ni,
br aku tau yang nisan berbentuk bulat adalh untuk arwah lelaki..
manakala berbentuk pipih untuk arwah perempuan...

tokey aku, aku pnggl Pak Aji, orgnye sgt2 baik..
kalo die singgh kedai... duit poket, duit mkn... sume die bg...
tp yang sedih...
bile hujan...

kdai tmpat aku bekerja mengalami ketirisan bumbng yng kronik...
aku terpasa mengerekot kesejukan didalm kdai yg x sebesar mane..
hnya radio transistor kecik je jd peneman..
time tu lgu yang sering kali berkumandang ialah Senyumlah oleh m.daud kilau..
rasa hati ingin ku tendang2 beliau....

mcmner nk snyum?...
penjual-penjual jamu di kiri dan kanan kedai
hnya mampu tersenyum sinis
melihat aku bersusah payah melindugi diri dari titisan hujan.
yang aku heran sampai ke saat ni adalah..

hari rabu.....

xkan ade sape2 pn msk ke kdai, hatta untk bertanya sekali pn..
x mcm hari2 lain...
mesti ade yg msk...

walaupun seorng..

walaupun sekadar untuk bertanya..

bila jam dh menunjukkan kul 6ptg..
aku bergegas pulang...
bersama puluhan mlhn ratusan mat indon yg lain untk menaiki bus..
berhimpit-himpit umpama nasi himpit dlm bus rapid KL...
campuran bau mat indon dan bau aku sendiri btul2 memeningkan kepala...

kadng2 aku terlupa aku d malaysia dek kerana ramainye
pendatng2 dr indonesia ini...
sampaikan kelindan bus pn warga indonesia..

tp syukurlah..

mereka juga melayu..

mcm aku....

begitu la serba ringkas pengalman aku di Jln Raja bot..
aku bekerja disana selama
3 bulan.. dgn byaran sebnyk RM700 sebulan...
x termasuk duit poket dan duitraya Oleh Pak Aji..

Terima Kasih Pak aji.....


Mulut Mances: Lepas 3 bulan aku pulang ke kg halaman....ambik Result SPM, result thap gampang... tp alhamdulillah...dgan result 2 jgk melayakkan aku untk ambik TESL di UDM

9 comments:

zanetti_be said...

you have become a man.bravo2.sesame lah kita memartabatkan sastera bm.huahauhauh

zuLL said...

bagusssss..

Hampasnyior said...

zanetti: bahasa kita, jiwa kita...

roy: t.ksih..

dnieAlias said...

hebat r gaji jual batu nissan..eh eh..ad jwtn ksong ak?
mungkin time ak nak keje situ atap sudah di baiki?...

Hampasnyior said...

dinie: hehe... mmg hbat, tp godaan di kl lg hbt.. x smpai smggu duit anda akn licin... jual kete nissan r... lg untg.. atap... x beki lg rsnye... kalo beki x feel r jd penjual nisan..hehehe

yanayeir said...

yeng...
ad bkt jd penulis lahhhh
spm lu bm dpt bpe?
cayalah.....

panggil aku sheh said...

haha..
bgos btol!
kalah ar aku lagu ni~
hehehehe

Hampasnyior said...

yana: nk tulis pe? tlis buku hutang bleh r..hahaha... SPM bm aku ckp2 mkn... krngan terpesong,hahaha

Sheh:xde pe untuk dimenangi dan xde pe untk dikalahi.. bekongsi pngalamn je sheh....

raihan said...

memg power ar u pny experience n gaya bhs u..
tabik gua...
thp penulis Apo N Ujang..
pernh keje dgn diorg ke slame ni??
apasal xjd penulis komik je huhu...
sempoi bebe...
caya la...