Tuesday, June 9, 2009

Aku dah stat belayar.....



bes jugak jadi kapten.. cam stylo plak berdiri kat bhgian depan kapal...

memang dari dulu lagi aku nk belayar.. kali ni aku rasa aku perlu ambil tindakan.. sampai bila impian nk jadi kenyataan kalo x bertindak sekarang.. bak kate pujangga atau ayam2 lama kalo x pecahkan sagu mane nk dapat ruyungnye.. berpegang pada prinsip inilah hari ini aku akan stat kumpul krew untuk dibawak belayar..

ingat nk ajak roy.. tp mamat 2 byk alasan plak.. mcm gampang, padahal malu nk mengaku mabuk laut.. bawak die pun bukan bleh menyumbang pape pun.. buat menyibuk adalah.. aku belayar bukan suka-suka.. bukan stakat cruising kokse kokdan.. ni nk cari pengalamn ni.... krew2 mestila berpewatakan menarik dan berani..



inilah wajah2 krew yang berjaya dikumpul.. aku macam bese, bertindak selaku ketua kumpulan aka kapten.. lupa plak nk berkenalan dgn diorang.. tp sebagai rujukan mudah, bia lah aku sendiri bg nama kat diorang.. bermula dari kiri sekali.. baju rumah sukan kaler merah 2 pirdaus, tersengih2 baju kaler hitam 2 paibo, yang malu2 kat belakang paibo mcm biawak air 2 Popo, punyela pemalu.. nk kate x pakai seluar.. pakai.. berdiri tegak mcm tiang jamban 2 padil, yang stylo pakai baju kaler kuning 2 payau....

(########################)

sedang asyik belayar.. layan angin tetiba popo buat hal.... dengn suara yg terketar2 mcm mat indon kene stroke popo bagitau yg die mengalami homesick.. mata popo dh merah, berair... aii.. ni x bes ni... kemudian mata padil dan pirdaus pun turut sama merah dan berair.. mangkuk betul, x sampai 2 batu nautika belayar dah ingat rumah.. x boleh jadi ni..




sebagai kapten yang prihatin aku sumbat 3 beranak 2 dalam perut kapal... korang buat la mcm rumah sendiri... diorang aku tgk sengih2.. gumbira kut.. siap buat tanda keaamanan lagi.. settle masalah homesick..

oleh kerana ilmu geografi aku berada di bawah paras beku.. aku lantik paibo jadi navigator.. tapi aku silap, aku lupa yang paibo baru je lepas tadika.. belum lagi belajar geografi.. patutla masa aku tanya current location paibo selamba ayam je jawab kat selat tebrau... mangkuk betul! tertipu aku ngn keselambaan paibo menjawab soalan...




oleh kerana paibo dah lawan tokey, awal2 lagi dah tipu kapten.. ni pasni gerenti plan nk buat rampasan kuasa... aku apa lagi hempuk paibo ngan getah fiber.. kemudian humban paibo dalam salah sebuah slot dibahagian tgh kapal (menatang apa ntah orang panggil).. ambik ko paibo!..


Woooii!!! jom r balik dah lewat ni... aduh, memang sutuk angin betul member aku.. maka tamatla imaginasi liarku bersama2 budak2 kat pantai penarik terengganu... sedar x sedar dah nk maghrib.. terlampau ralit melayan budak2, sampai aku terlupa aku dah besar panjng... aku beransur pulang...

sebelum pulang aku bagi dulu sedas dua nasihat kat budak2 2....

1) jangan main api
2)jangan main kayu tiga
3)jadi stylo...

dan paling penting...

4) JANGAN MAIN KUDA (yang tau 2 tau r...hahaha)

8 comments:

zanetti_be said...

nie bekas student mu ko mu rembat nie..main kuda atas katil dibenarkan.hahaha..kuda mainan laa

chah~ said...

yg berdiri tgk mcm tiang jmban tu ready nk nyanyi lagu negaraku sbelom blayar.. ahhaa

zuLL said...

bai , wa mana mabuk laut bai.. dulu umah wa kat atlantis!

panggil aku shEh said...

ni cite ape weii??
adoi bM ko lebey trok kowt dr aku..
huhu.. REKAAN semata-mata

♥♥cHeNta_tiEha♥♥ said...

apekah..??

pjg.. xbace.. hahaha..

;)

stylo..??

bagus!

;D

izzah aziz said...

leh ganti pirate master ni yen nih
dush2
nsib bek ben fagan daku lg hensem
=)

Hampasnyior said...

palie: aii lie.. udo gapo li main atah katil.. po pelik jah..

chah: diorang x nyayi lagu negara ku.. lagu indonesia raya..

roy: pasal umah lu kat atlantis la lu jarang balik.. org kg dh cop lu durhaka..

sheh: ni cter aku berfantasi ngn budak2 syeh...

tieha: x bace rugi..

izzah: ben fagan kafir.

A d'Z said...

nnt ak dtg mu bwk ak nek kapal k? pape pn nk promote mu dtg mlake dlu. sale gler2 ni!