Saturday, January 29, 2011

kapsul masa


kapsul masa ni saya yang lukis tau! jangan culik!

Ok begini…

Apa akan jadi sekiranya blogspot tetiba nk ditutup?? Xpon, ade meteor hentam ibu pencawang internet seluruh dunia????, kite sbgai pngguna xleh nk eksess account blogspot, fb dan sebagainya, korang x glabah xpe, tp aku glabah. Setiap entry yang aku tulis dalam ni, aku tulis pakai hati, setiap entry yang ade kat sini aku hargai seperti sebuah karya… bukan senang kita nk coret balik, dan bermula dari kosong.

Jadi….

Esok aku akan lancarkan projek kapsul masa, segala karya-karya, bebelan, atau pun apa saja yang pernah aku tulis, pernah aku coret aku akan print, aku kan letak dalam sebuah kapsul, kemudian aku akan tanam. Gambar2 yang aku ade xseberapa keping pn mngkin aku akan masukkan sekali kedalam kapsul tersebut nanti, andai kate, sesuatu berlaku, aku masih lagi ade backup…

Tempat tanam seelok-eloknya aku pikir adalah di bawah rumah aku sendiri, di kampung.

Isshh! X boleh, nnti ayah gali balik, ayah bukan boleh nmpak bnda2 mencurigakan ni, nnti dituduh aku sebgai pengamal ajaran sesat, main tanam2…

Xpela, soal tanam nanti dulu, skrang ade 4 bnda kena settlekn dl…

1) Print hasil tulisan, kumpul gambar

2) Buat kapsul

3) Cari tempat nk tanam, jauh dari hidupan liar, dan prasangka manusia.

4) Makan nasik.

Nanti bler aku da kawin, ade anak, aku akan gali balik.. setiap bebelan dan karya yang aku tulis, ada ceritanya yang tersendiri, aku xnak memori ini lesap, hilang begitu saja. Aku akan ceritakan kisah hidup aku yang tak seberapa ini kepada anak-anak aku nanti, bedtime stories org kate.. Aku nk simpan elok2, dan aku rasa kapsul masa adalah jawapan yang tepat..

Ya aku tahu,

Ini zaman teknologi, zaman serba canggih, main tanam-tanam ni x moden, x real, hey! I just don’t trust technology ok, aku yakin, nnti suatu hari, dunia ini akn dikuasai oleh robot dan machine, x percaya tengokla dokumentari terminator… semua die dh explain..

Wekkk!

mntak2 bile time aku nk gali balik, aku blm lagi nyanyuk…

Papehal, cari nasik dl….

Anyway,

Mane nk cari tukang kimpal kapsul ah?

11 comments:

gabanMorka said...

aku nak tanam diri aku, n bangun semula 500 tahun kemudian

zikeryhassan said...

aku pon nak ikot jejak langkah kau.

☆aDihAys☆ said...

hmmm...bestnye kalo leh wat sume ni..

iamzulfadli said...

melawat dari http://www.sisiberbeza.com/. kahakahakahakahakah

faizura rahman said...

blog utk bedtime story? i like!! hehe

ayin~weeweet said...

tapi kadang2 yang mengarut tu bunyi dia sangat sweet kan? :)

ctpayong said...

kat kedai beskal banyak tukang kimpal...hahahaaa

Hanisah Safian said...

hahahhahahahahhahahahaahahhaa
yeng sengal!

pssst,tanam kat pulau pinang lg stylo! lalalallalalalala :P

Lynn Rahman said...

haha lawak la..
tapi.. eh betul jgk kan?

:P

Wan Gerrard said...

idea bagus..:P

si para para said...

tapi betul jugak..
dengar dengar kera jaan nak kawal penggunaan blog dll...kena daftar dulu..kalau kena macam tu memang haram la kera jaan ni..